Wednesday, 13 May 2015

Burger Bakar Abang Burn

Semalam pergi makan burger di Restoran Burger Bakar Abang Burn, Seksyen 7 Shah Alam (opposite dengan Jakel). Saya first time sampai.

Dulu tengok ramai orang dan berasap-asap bila lalu depan kedai. Tapi semalam dalam jam 8.40 malam, hanya kami aje. Lepas kami order di kaunter baru datang 2 customer yang lain. Pelik. Sunyi je. Fenomena burger bakar dah berlalu kut.

Saya order chicken burger.

Review:
Biasa aje bagi saya. Rasa seperti burger di stall tepi jalan. Cuma burger patty dia besar.

Apa-apa pun, Burger Bakar Abang Burn kena improve dari segi rasa, kebersihan dan juga suasana restoran  kalau nak bersaing dengan burger bakar yang lain. Suram dan tidak berapa bersih lantainya. Ni pandangan saya la.

Kedai ni ada GST :).

Thursday, 7 May 2015

Patchwork Carpet murah

Masuk minggu kedua dah pakai carpet ni. Senang bagi saya berbanding carpet yang biasa tu.

1. Tak perlu nak vacum. Kibas-kibas je. Sampah sarap akan jatuh dan sapu pakai penyapu.

2. Boleh masuk mesin basuh.
*Kalau nak hantar dobi layan diri tu, boleh terus masuk dalam dryer lepas basuh. Hanya sediakan duitnya. Basuh baju max 14kg, RM6. Pastu guna dryer RM4. Total RM10. Dah kering, sampai rumah boleh bentang terus.

Carpet ni sangat sesuai untuk siapa-siapa yang ada anak kecil. Yang suka makan tumpah-tumpah. Dan untuk orang yang alergik habuk.

Berminat? Macam mana nak dapatkannya? Boleh pm/whatsapp saya 0133684906.
Hanya RM130 termasuk pos.
Saiz 5 x 7 kaki.
Anti slip (ada biji-biji getah di bawah carpet).

Monday, 13 April 2015

Jahitan baby seam untuk shawl


Jahitan baby seam atau nama lainnya juga baby hem. Saya ni masih di peringkat begginner dalam menjahit. Baru kenal-kenal, try and error aje.

Kali ni saya nak tunjuk bagaimana nak jahit baby seam untuk shawl dengan menggunakan tapak jahitan biasa.

1. Mula-mula ukur saiz shawl/ tudung yang diinginkan.
2. Kemudian lebihkan kain tersebut dari saiz sebenar lebih kurang dlm seinci di sekelilingnya.
3. Selepas itu lipat dua di hujung kain, dah jahit di hujung sekali secara halus. (Boleh lihat gambar).
4. Kemudian gunting lebihan dan lipat dua. Jahit sekali lagi. Tindih jahitan pertama atau jika tidak mahu tindih, buat dua line pun boleh.








 

Sunday, 12 April 2015

Polperro Steak House Shah Alam

Sabtu baru ni, saya dan suami teringin pula nak makan malam ala western di Shah Alam. Mula-mula, kami ke Laman Seri di Seksyen 13. Nak cari restoran Sa Teori Mexican Grill, sebab tengok di blog-blog, ramai kata harga berpatutan dan sedap. Dah pusing 2 kali kawasan situ, tapi tak jumpa pun. Dah tutup agaknya. Hmm..sedikit kecewa. Tapi dalam Laman Seri ada Restoran House of Steak, ramai betul orang dan dulu pernah cuba. Tak berapa best.  Lagi satu, Restoran Laman Grill milik chef Zubir Master Chef tu. Romantik je lampu situ. Tapi kami tak berhajat ke situ. Lain kali insyaallah. Hehe tunggu bajet besar.

Kemudian, kami keluar dari Laman Seri dan pergi area shop lots di hadapan Laman Seri. Situ pun banyak pilihan restoran. Ikut selera masing-masing nak western, nak mamak, nak masakan melayu, selera thai, pizza semua ada. Sediakan duit aje.

Akhirnya, kami terjumpa dengan Restoran Pelperro Steak House. Baru buka rasanya. Lokasinya betul-betul opposite dengan Laman Seri@Business Park Seksyen 13. Sebelum-sebelum ni tak pernah nampak pun restoran ni. Rasa dulu macam Restoran Pecal Lele Lela ke namanya kat kedai ni. Mungkin dah tutup. Ramai juga orang kat restoran ni. Maklumlah, hujung minggu, kat mana-mana restoran di Shah Alam ni mesti penuh.

Ingat lepas gst implement ramai yang makan di rumah. Dah agak dah, sama je keadaan sebelum implement. Seolah-olah gst ni macam kiamat pula sebelum ni dicanangkan di laman sosial. Rakyat akan semua jatuh miskin dan bankrap. Semua duk kalut dan panic shopping semuanya. Haish, berfikirlah dari segi logik. Ada yang murah dan ada yang mahal serta yang sama harga. Bagi saya, sst sebelum ni lagilah bahaya sebelum ni sebab tersembunyi. Kita tak tahu berapa dikenakan. Sekarang ni, company takleh nak sorok atau lari dari cukai. Semua dah transparent. Cuma kalau kerajaan bermula dengan angka yang lebih rendah saya setuju. Hehe kang nanti keluar pula kuliah ekonomi di sini.

Dari luar, nampak selesa keadaan restoran ni. Maka singgah la kami. Saya order chicken chop manakala suami chicken grill. Saya punya portion, besar dan puas hati. Rasa boleh tahan. Suami punya, kecil sedikit dan rasanya sedap. Cuma mashed potato sedikit tawar. Harga pun berpatutan dan murah RM9.90 satu. Lepas ni bolehlah try makan yang lain pula.

*kedai ni tiada gst, tetapi ada service charge 5% atau nama lain, tips untuk pelayan.


Wednesday, 1 April 2015

Ikan Patin Tempoyak Temerloh

Hujung minggu baru ni, kami ke Terengganu. Sepupu lelaki sebelah suami menikah dengan orang Kuala Terengganu pada 28 Mac 2015. 

Alang-alang semasa dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur hari Ahad baru ni, suami saya teringin nak makan ikan patin Temerloh masak tempoyak. Maka singgah la kami ke  RNR Temerloh, tapi ikan patin sangkar masa tu dah habis. 

Kami pun search la di google. Mostly bloggers syorkan ikan patin tempoyak yang sedap di Restoran Go Bang Maju. 16km dari RNR Temerloh. Kena exit highway. Sanggup kami ke sana tu walaupun dah magrib masa tu. 

Saya ni, kalau menu tempoyak agak cerewet sedikit. Kalau tak kena selera, memang saya cakap tak sedap. Maklumler orang Perak. Tempoyak arwah opah saya je yang paling sedap bagi saya. Kuah mesti banjir dalam pinggan.

Tempoyak Temerloh ni  saya tengok ada serai. Saya tak boleh terima dulu. Kalau style opah saya tak letak serai. 

Tapi kena yang Go Bang Maju ni, serius sedap dan pedas! Bagi saya, memang sedap ikan patin masak tempoyak di Go Bang Maju ni. 

Kalau orang KL nak merasa ikan patin masak tempoyak ni, Go Bang Maju dah buka satu cawangan di Setapak. Boleh search di Waze untuk direction ke sana.

Satu mangkuk ikan patin harga RM12. Layan diri, beratur ambil order. Orang sentiasa ramai.






Monday, 16 March 2015

Makan di Chemistry Cafe

Minggu lepas, Khamis malam tiba-tiba sang suami mahu jalan-jalan ke Shah Alam. Saja nak ambil angin malam. Penat kerja siang hari katanya, sebab Rabu dan Khamis kena bagi training kat staf lain. Tapi memang selalu setiap hari atau selang sehari waktu malam mesti jalan keluar. Kalau tak jauh, paling dekat kedai depan rumah. Hehehe.. ikutkan saya, memang malas nak keluar. Malas nak bersiap. Kecuali la kalau ada keperluan nak beli barang.

Dah kata nak ke Shah Alam, saya pun cadangkan jom kita minum-minum kat restoran Murni Discovery di Seksyen 7 Shah Alam. Orang kata, harga murah dan portionnya sangat banyak. Restorannya boleh nampak tepi hiway sebelah I-City. Sampai-sampai sana, hmmm ramainya umat manusia. Kalah kedai mamak.

Akhirnya kami ke Chemistry Cafe. First time masuk. Saja nak try sebab dulu kawan-kawan asyik bercerita pasal cafe ni.

Kat Chemistry Cafe ni, pelayan dia pun pakai lab coat. Cawan dia ada yang pakai kelalang, kalau yang sos, dia letak dalam test tube.

Kami order Hazelnut Milk dan waffle aje memandangkan dah makan malam di rumah. Sedap gak! Maklumlah harga waffle tersebut RM13.50, manakala Hazelnut Milk RM8.50.

Rumpai laut - Tao Kae Noi

Sekarang ni snek rumpai laut Tao Kae Noi menjadi kegemaran suami.

Adik beliau yang kenalkan. Beli di kedai Speedmart katanya.

Maka kami pun turut menjejaki di Speedmart. Harga lebih murah berbanding di kedai lain dan juga pasar raya besar.

Macam-macam perasa ada. Kami lebih suka perasa chili, spicy grilled squid dan tomyam. Yang lain belum pernah rasa. Suka yang pedas-pedas. Tapi tak pedas mana pun.

Tidak halal? Jangan risau, Tao Kae Noi ni produk keluaran Tahiland dan dapat pengiktirafan halal daripada The Islamic Committee Office of Thailand itu sendiri.

Bolehlah cuba ye. Ada banyak saiz. Yg 20g tak silap dalam RM2.95.

Selain tu, barang-barang keperluan rumah seperti sabun mandi sabun basuh kain serta biskut lebih murah di Speedmart berbanding  di Tesco, Giant mahu pun Aeon Big. Kadang-kadang harga sale di Tesco dan lain-lain juga tak dapat tandingi harga di Speedmart.

Saya tertarik dengan idea bisnes Speedmart ni. Banyak rangkaian, murah, mudah dan senang. Tak perlu parking jauh-jauh. Owner dia seorang OKU berbangsa cina yang gigih tak silap saya.