Thursday 13 November 2014

Jeruk Asam Boi sedap dan simple!

Sebulan yang lepas, saya perasan fenomena jeruk asam boi di facebook.  Rata-rata tengok gambar jeruk. Terliur dibuatnya.

Tengok orang jual sebekas RM10. Sikit je dalam tu. Tak berbaloi rasanya. Baik buat sendiri. Bila di google resepinya, bukan susah pun. Buat sendiri dapat banyak, kos pun murah. Puas makan.

Ini kali kedua saya cuba jeruk asam boi ni. Kali pertama saya buat jeruk jambu batu. Kali ini jeruk mempelam pula.

Bahan-bahan yang saya guna kali ini hanya  2 biji mempelam, gula, asam boi dan belacan. Nyam nyam. Sebelum tu, pastikan belacan tu dibakar dulu ye. Saya cucuk dengan garfu je, pastu bakar di atas dapur masak.

Masa resepi jeruk jambu batu aritu, saya bubuh gula, asam boi, belacan, cabai burung dan sedikit garam. Huhu pedas juga dan agak masin, sebab asam boi tu dah masin. Kali ni saya tak letak garam.

Mudah je kan? Kos pun tak sampai sepuluh ringgit. Anda boleh mencubanya di rumah.

2 comments:

  1. haaa perasan jugak menjadi viral di fb n blog..
    gitu rupanya..
    patutla ramai yg dok cuba...
    pelam pokok mertua dah nak habis daa..
    haritu bukan main banyak, sempat makan dengan kuah rojak yg buat sendiri je..
    nyum nyum jgk.... ;P

    ReplyDelete
  2. Meleleh air liur dengar buah pelam. Rajin Nabilah buat kuah rojak sendiri.

    ReplyDelete