Monday, 13 April 2015

Jahitan baby seam untuk shawl


Jahitan baby seam atau nama lainnya juga baby hem. Saya ni masih di peringkat begginner dalam menjahit. Baru kenal-kenal, try and error aje.

Kali ni saya nak tunjuk bagaimana nak jahit baby seam untuk shawl dengan menggunakan tapak jahitan biasa.

1. Mula-mula ukur saiz shawl/ tudung yang diinginkan.
2. Kemudian lebihkan kain tersebut dari saiz sebenar lebih kurang dlm seinci di sekelilingnya.
3. Selepas itu lipat dua di hujung kain, dah jahit di hujung sekali secara halus. (Boleh lihat gambar).
4. Kemudian gunting lebihan dan lipat dua. Jahit sekali lagi. Tindih jahitan pertama atau jika tidak mahu tindih, buat dua line pun boleh.








 

Sunday, 12 April 2015

Polperro Steak House Shah Alam

Sabtu baru ni, saya dan suami teringin pula nak makan malam ala western di Shah Alam. Mula-mula, kami ke Laman Seri di Seksyen 13. Nak cari restoran Sa Teori Mexican Grill, sebab tengok di blog-blog, ramai kata harga berpatutan dan sedap. Dah pusing 2 kali kawasan situ, tapi tak jumpa pun. Dah tutup agaknya. Hmm..sedikit kecewa. Tapi dalam Laman Seri ada Restoran House of Steak, ramai betul orang dan dulu pernah cuba. Tak berapa best.  Lagi satu, Restoran Laman Grill milik chef Zubir Master Chef tu. Romantik je lampu situ. Tapi kami tak berhajat ke situ. Lain kali insyaallah. Hehe tunggu bajet besar.

Kemudian, kami keluar dari Laman Seri dan pergi area shop lots di hadapan Laman Seri. Situ pun banyak pilihan restoran. Ikut selera masing-masing nak western, nak mamak, nak masakan melayu, selera thai, pizza semua ada. Sediakan duit aje.

Akhirnya, kami terjumpa dengan Restoran Pelperro Steak House. Baru buka rasanya. Lokasinya betul-betul opposite dengan Laman Seri@Business Park Seksyen 13. Sebelum-sebelum ni tak pernah nampak pun restoran ni. Rasa dulu macam Restoran Pecal Lele Lela ke namanya kat kedai ni. Mungkin dah tutup. Ramai juga orang kat restoran ni. Maklumlah, hujung minggu, kat mana-mana restoran di Shah Alam ni mesti penuh.

Ingat lepas gst implement ramai yang makan di rumah. Dah agak dah, sama je keadaan sebelum implement. Seolah-olah gst ni macam kiamat pula sebelum ni dicanangkan di laman sosial. Rakyat akan semua jatuh miskin dan bankrap. Semua duk kalut dan panic shopping semuanya. Haish, berfikirlah dari segi logik. Ada yang murah dan ada yang mahal serta yang sama harga. Bagi saya, sst sebelum ni lagilah bahaya sebelum ni sebab tersembunyi. Kita tak tahu berapa dikenakan. Sekarang ni, company takleh nak sorok atau lari dari cukai. Semua dah transparent. Cuma kalau kerajaan bermula dengan angka yang lebih rendah saya setuju. Hehe kang nanti keluar pula kuliah ekonomi di sini.

Dari luar, nampak selesa keadaan restoran ni. Maka singgah la kami. Saya order chicken chop manakala suami chicken grill. Saya punya portion, besar dan puas hati. Rasa boleh tahan. Suami punya, kecil sedikit dan rasanya sedap. Cuma mashed potato sedikit tawar. Harga pun berpatutan dan murah RM9.90 satu. Lepas ni bolehlah try makan yang lain pula.

*kedai ni tiada gst, tetapi ada service charge 5% atau nama lain, tips untuk pelayan.


Wednesday, 1 April 2015

Ikan Patin Tempoyak Temerloh

Hujung minggu baru ni, kami ke Terengganu. Sepupu lelaki sebelah suami menikah dengan orang Kuala Terengganu pada 28 Mac 2015. 

Alang-alang semasa dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur hari Ahad baru ni, suami saya teringin nak makan ikan patin Temerloh masak tempoyak. Maka singgah la kami ke  RNR Temerloh, tapi ikan patin sangkar masa tu dah habis. 

Kami pun search la di google. Mostly bloggers syorkan ikan patin tempoyak yang sedap di Restoran Go Bang Maju. 16km dari RNR Temerloh. Kena exit highway. Sanggup kami ke sana tu walaupun dah magrib masa tu. 

Saya ni, kalau menu tempoyak agak cerewet sedikit. Kalau tak kena selera, memang saya cakap tak sedap. Maklumler orang Perak. Tempoyak arwah opah saya je yang paling sedap bagi saya. Kuah mesti banjir dalam pinggan.

Tempoyak Temerloh ni  saya tengok ada serai. Saya tak boleh terima dulu. Kalau style opah saya tak letak serai. 

Tapi kena yang Go Bang Maju ni, serius sedap dan pedas! Bagi saya, memang sedap ikan patin masak tempoyak di Go Bang Maju ni. 

Kalau orang KL nak merasa ikan patin masak tempoyak ni, Go Bang Maju dah buka satu cawangan di Setapak. Boleh search di Waze untuk direction ke sana.

Satu mangkuk ikan patin harga RM12. Layan diri, beratur ambil order. Orang sentiasa ramai.






Monday, 16 March 2015

Makan di Chemistry Cafe

Minggu lepas, Khamis malam tiba-tiba sang suami mahu jalan-jalan ke Shah Alam. Saja nak ambil angin malam. Penat kerja siang hari katanya, sebab Rabu dan Khamis kena bagi training kat staf lain. Tapi memang selalu setiap hari atau selang sehari waktu malam mesti jalan keluar. Kalau tak jauh, paling dekat kedai depan rumah. Hehehe.. ikutkan saya, memang malas nak keluar. Malas nak bersiap. Kecuali la kalau ada keperluan nak beli barang.

Dah kata nak ke Shah Alam, saya pun cadangkan jom kita minum-minum kat restoran Murni Discovery di Seksyen 7 Shah Alam. Orang kata, harga murah dan portionnya sangat banyak. Restorannya boleh nampak tepi hiway sebelah I-City. Sampai-sampai sana, hmmm ramainya umat manusia. Kalah kedai mamak.

Akhirnya kami ke Chemistry Cafe. First time masuk. Saja nak try sebab dulu kawan-kawan asyik bercerita pasal cafe ni.

Kat Chemistry Cafe ni, pelayan dia pun pakai lab coat. Cawan dia ada yang pakai kelalang, kalau yang sos, dia letak dalam test tube.

Kami order Hazelnut Milk dan waffle aje memandangkan dah makan malam di rumah. Sedap gak! Maklumlah harga waffle tersebut RM13.50, manakala Hazelnut Milk RM8.50.

Rumpai laut - Tao Kae Noi

Sekarang ni snek rumpai laut Tao Kae Noi menjadi kegemaran suami.

Adik beliau yang kenalkan. Beli di kedai Speedmart katanya.

Maka kami pun turut menjejaki di Speedmart. Harga lebih murah berbanding di kedai lain dan juga pasar raya besar.

Macam-macam perasa ada. Kami lebih suka perasa chili, spicy grilled squid dan tomyam. Yang lain belum pernah rasa. Suka yang pedas-pedas. Tapi tak pedas mana pun.

Tidak halal? Jangan risau, Tao Kae Noi ni produk keluaran Tahiland dan dapat pengiktirafan halal daripada The Islamic Committee Office of Thailand itu sendiri.

Bolehlah cuba ye. Ada banyak saiz. Yg 20g tak silap dalam RM2.95.

Selain tu, barang-barang keperluan rumah seperti sabun mandi sabun basuh kain serta biskut lebih murah di Speedmart berbanding  di Tesco, Giant mahu pun Aeon Big. Kadang-kadang harga sale di Tesco dan lain-lain juga tak dapat tandingi harga di Speedmart.

Saya tertarik dengan idea bisnes Speedmart ni. Banyak rangkaian, murah, mudah dan senang. Tak perlu parking jauh-jauh. Owner dia seorang OKU berbangsa cina yang gigih tak silap saya.

Thursday, 26 February 2015

Jahitan Cross Stitch


Dah masuk minggu ke lima buat cross stitch. Seperti dalam gambar, itulah hasilnya. Ikut orang, kalau rajin, agaknya sebulan dua dah boleh siap. Kadang ada yang bertahun. Hehe itu saya lah. Dulu masa tingkatan satu saya pernah buat. Dua gambar lak tu. Siap sampai 80%. Pastu ntah ke mana dah. Dulu duk asrama, so bila cuti sekolah je buat. 

Sekarang ni dah tua-tua, dah umur masuk 3 series, teringin pula nak buat cross stitch. Tiba-tiba je mood datang awal tahun 2015 baru ni. Walhal sekarang ni bukan zaman cross stitch dah. Zaman mak saya muda-muda dulu yer banyak orang buat. Dulu rumah saya banyak frame cross stitch gambar bunga dan pemandangan. Saya pun tak pernah lihat mak saya buat. Tahu-tahu masa darjah 6, saya nampak ada stok lebihan benang cross stitch yang banyak. Tu yang datang minat nak try buat. Mak pun bukannya ajar sangat. Cakap mulut je. Saya pandai-pandai sendiri je. Saya masa tu berulang naik basikal ke kedai beli gambar mana yang berkenan dan warna benang yang takde dalam stok.

Dulu benang jenama DMC (made in France) tu harga RM0.90 gitu. Hampir 20 tahun sudah. Sekarang dah RM1.70. Hmm mahal. Kain cross stitch pun sekarang semeter dah RM35.

Actually, saya duduk Klang sempadan dengan Kemuning ni, saya tak tahu sangat kedai-kedai di sini. Saya pun google je barang-barang jahitan cross stitch. Konon nak beli online, tiba-tiba ternampak FB Maycraft baru buka cawangan di Gamuda Walk Kota Kemuning. Baru 2, 3 minggu buka masa tu. So saya pun beli barang kat situ. Mr Diy pun baru buka kat situ. Hehe dekat je dengan rumah.
Sebelum nak beli, saya sembang-sembang dengan orang kedai, rupanya nak buat cross stitch ni ada 3 jenis kain(ikut ct - count thread).Saya baru tahu.
- DMC Aida 9 ct (seutas benang)
- DMC Aida 11ct (3 urat benang)
- DMC Aida 14 ct (2 urat benang)

Dulu masa kecik, saya belasah je. Saya guna DMC Aida 9 ct rupanya dan benang biasa (seutas benang jenama DMC tu ada gabungan 6 urat benang halus). Kira saya rugi bahagian benang. Saya tak bahagi pun. So saya terpaksa guna benang yang banyak.

Kali ni, saya guna kain DMC Aida 14 ct. Jimat, seutas benang tu saya bahagi 3. Sebab kakak kedai tu kata, lagi halus cross stitch lagi cantik. Cumanya, bila guna kain 14 ct, gambar akan semakin kecil berbanding guna kain 9ct.

* untuk gambar bunga di atas, saya pakai setengah meter kain

Sebelum nak jahit, saya buatkan kotak-kotak dengan benang biasa pada kain. Boleh tengok dalam gambar, benang hitam. Koordinat 10 x 10 kotak kecil macam dalam kertas gambar bunga tu. (Remote tv sebagai indikator saiz gambar)

Bagi saya, senang nak tanda simbol warna benang. Saya suka buat ikut satu-satu warna. Saya akan habiskan satu buku benang dahulu. Yang ini sebab mak saya yang ajar. So, permulaan, saya hanya beli 6 warna benang dahulu. Dah habis nanti saya berulang ke kedai. Beli warna lain pula. Hehe..
Kalau kakak kedai tu ajar, dia biasa buat by baris dan kotak-kotak tu dia tak buat pun. Dia agak-agak je kat mana center kain tu untuk mulakan jahitan. Dia habiskan jahitan ikut baris. So banyak warna akan guna. Kena beli satu set warna. Ikutkan gambar yang saya buat ni ada 26 warna benang. 
Sekarang saya baru guna 12 warna.

Ni kos yang telah belanja untuk buat cross stich ni
1. Kain setengah meter RM17.50
2. 12 warna benang RM1.70 x 12 = RM 20.40
3. Set 5 batang jarum  RM6.90
4. Gambar bunga RM6.00
5. Ho0p bulat RM11.00

Tu belum kos nak tempah frame gambar lagi hehe..Kalau jual, beratus-ratus ni campur tenaga. 
Hmm sebenarnya, sekarang ni dah ada jual set dari China. Siap ada kain, benang, gambar dan jarum. Pada kain pun dah print siap gambar ikut simbol. Kira tinggal jahit aje. Murah pun murah. Dalam RM20 lebih. Kalau benang habis tak cukup, boleh beli loose jenama DMC. Dulu masa saya pergi, takde gambar yang berkenan. Banyak yang kartun. Baru ni pergi banyak pula set gambar bunga. Haish.
Baru separuh siap.
Gambar sebenar kalau dah siap nanti.
Kod benang dan simbol pada gambar.

Monday, 9 February 2015

Apam Lenggang Simple

Teringat masa kecil-kecil dahulu, beratur depan kuali dengan sepupu sementara tunggu opah masak apum lenggang. Sedap! Nostalgia...

Hari ni bangun pagi, tiba-tiba teringin apum lenggang. Rupanya ringkas sahaja resepinya. Saya pakai tepung beras je. Ni pun saya google. Lupa dah nama blognya. Ada resepi yang pakai beras, rendam dan blend. Saya tak serajin itu. Dan ambil masa lama.

Saya punya apum lenggang tak secantik opah. Bolehlah. Janji makan sedap ada rasa. Nyum nyum.

RESEPI APUM LENGGANG
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula (nak kurang pun boleh)
1 1/2 cawan air
Sedikit garam
1 sudu kecil yis segera@mauripan
1biji telur
1 cawan santan pekat

Cara-cara:
1. Campur semua bahan kecuali telur dan santan. Perap sejam. Biasa orang buat malam. Pagi baru masak.
2. Kemudian campur telur dan santan ketika nak masak. Boleh guna kuali biasa (letak sedikit minyak) atau kuali non stick.

Ceduk pakai senduk kecil, kemudian letak dalam kuali. Jangan lupa lenggangkan kuali. Hehe..kalau tak tebal la apum tu kalau tak lenggang..Masak sehingga perang. Dah siap!
(Kalau boleh elakkan kuali non stick. Saya sedang cuba dan ke arah penggunaan pan/kuali casserole - boleh google bahaya penggunaan non stick pan)

Apam Lenggang