Tuesday, 16 December 2014

Bekas garam dan kunyit

image


Bekas garam dan kunyit pun nak cerita juga kan? Hehe...

Dulu tutup bekas ni warna merah.
Habis dah saya spray jadi putih bahagian luar tutup tu.

Ada empat semuanya. Satu dah pecah. Anhar bagi pecah. Boleh letak asam jawa, asam keping  dan juga belacan.

Kalau tak silap dah berpuluh tahun juga usia bekas garam ni. Sejak dari saya kecil. Bekas garam ini, emak saya yang bagi sebab dah beli baru yang kat Ipoh. Katanya bekas ni beli di Bukit Kayu Hitam dulu.

Sebelah bekas tu adalah botol minyak. Recycle aje. Botol kecil untuk minyak sayur, satu lagi minyak kelapa sawit.

Dulu sanggup beli minyak zaitun sebab nak botol kacanya.. Hehe..

image

Monday, 1 December 2014

Shopping di Home Pro

Cerita semalam.

Walaupun demam, gigih nak keluar rumah, bertahan dengan panadol je.
Hehe nak jugak ke IOI City Mall yang baru buka di Putrajaya. Untuk elak orang ramai masa shopping, hampir pukul 10 pagi kami dah sampai sana. Orang dah mula ramai walaupun banyak kedai belum buka.

Saya hanya pergi level G. Target nak ke HomePro dan Index Living Mall.

Tak dapat nak snap gambar kedai memandangkan hp tertinggal di rumah.
image

Cadang nak beli rak untuk sabun basuh kain, hmm harga macam tak berbaloi di situ.
Saya hanya pusing di bahagian storage saje dalam HomePro tu. Sebenarnya macam-macam department ada. Untuk bilik air ada, bahagian cadar dan towel, cat, tiles dan lain-lain lagi.

Last-last hanya beli bakul putih tu, RM15. Muat sehingga 19 liter. Nanti kalau tak beli apa-apa, bising pula encik suami sebab dah datang jauh-jauh.

Nak letak drypers boleh, toys pun boleh.

Lepas ke HomePro, kami ke Index Living pula. Satu di barat, satu di timur. Agak jauh jalan, sebab besar IOI ni. Kalau saya sihat, ok je jalan shopping ni. Bagi saya terapi walau tak beli apa-apa pun. Tapi encik suami yang bising kalau setakat window shopping je baik tak payah keluar. Hehe ni kira baik la, kalau asyik membeli lagi parah.

Kalau Index Living ni, bagi saya dia ala-ala IKEA. Tapi tak sebesar IKEA.Ada showroom tapi takde la style gudang kalau nak pilih barang. Barang dia kat rak je. Dua-dua ni Siam punya company.

Sekejap je saya jalan dalam Index Living. Sebab dah tak larat nak berdiri lama. Pastu terus balik. Nasib baik parking free. Sebab mesin parking ticket tu belum beroperasi lagi.
Rasanya, parking memang banyak tak perlu risau kalau datang masa peak hour. Tapi ramai yang ke level P3 dan P4. Level P2 dan P1 banyak lagi kosong masa kami lalu nak keluar balik. Mungkin sebab masing-masing masa mula-mula masuk hanya perasan signboard untuk ke P3 sahaja.
image

Akhirnya, saya susun la botol-botol Dynamo 4kg dengan Downy dalam tu bersebelahan dengan mesin basuh.

Kalau lepas ni dah ada rak untuk sabun basuh, mungkin jadi tempat simpan toys. Humban aje semua dalam tu hehe..
image

* tempat simpan plastik yang gantung di kepala paip tu, dulu saya sumbat je plastik sampai penuh. Hari tu datang mood rajen memgemas dan melipat segitiga, dapat jimat ruang. Hanya separuh bakul je.

Sekarang saya dah mula disiplin untuk simpan plastik. Lepas balik shopping, terus lipat plastik shopping. Kalau duk tangguh, jadi banyak dan serabut. Ni semua akibat terpengaruh dengan fb group KSSA. Hehe...

Wednesday, 26 November 2014

Pokok dalam bilik air?

image


Orang kata tak elok letak pokok hidup dalam bilik air. Mereka kata pokok berzikir kepada Allah.

image


Ini gambar pokok-pokok hidup yang saya letak dalam bilik air di tingkat bawah.

Tak elok letak pokok sebab berzikir dalam bilik air?
Boleh bagi nas tak...

Bagi saya, takde masalah nak letak dalam bilik air.

Cicak, serangga, labah-labah pun kadang-kadang ada dalam bilik air. Mereka berzikir. Air pun kan.
Macam mana tu?

Mereka berzikir dengan cara mereka. Tak sama dengan cara zikir manusia kepada Allah. Kita tak tahu bagaimana kan...

image

Monday, 24 November 2014

Shopping blouse labuh murah

Dah lama saya tak shopping online.

Tapi baru je pos laju sampai depan rumah jap ni. Hehe...

Kali ni saya beli 2 helai blouse labuh dari Qsarashop.
Saya suka survey blouse online yang murah dan labuh. Selalu yang cantik dan labuh mesti RM50 ke atas harganya. Memang saya tak beli la. Kat kedai pun lebih kurang harga macam tu.

Bajet blouse saya kebanyakannya RM35 ke bawah. Saya akan cari sampai puas hati dengan harga, saiz labuh, jenis dan kualiti kain.

Ini kali ketiga saya shopping di Qsarashop. Boleh search di facebook. Website pun ada jugak.

Saya beli masa sale aje. Hehe..Dulu Qsarashop selalu buat sale untuk Selasa day di facebook.

Butiknya di Kajang. Saya dah berjaya meracun ex housemate saya, Husna untuk shopping kat situ. Dia dah berulang kali ke butik sebab sekarang  Husna tinggal di Kajang. Seberang jalan besar aje. Saya pun tak pernah jejak kaki ke Butik Qsara.

Pertama kali buat belian, 2 helai saya beli. Masa tu RM29 sehelai tak silap. Sudah lupa. Beli dua helai sebab nak bagi berbaloikan kos penghantaran RM6 tu. Hehe..

Pembelian kali kedua saya kirim dengan Husna.

Puas hati. Kain tebal dan sesuai untuk ibu menyusu.

Kali ini, Qsarashop buat YES (year end sale) sampai 4 Januari 2015.

Saya terpikat dengan style labuh ala-ala tunik seperti blouse kelabu tu. Labuh dalam 40 inci. Yang oren labuh 34 inci.

Murah aje. Blouse warna kelabu RM25. Yang oren RM20. Pos RM6.
Murah kan? Kain pun ok. Jom kita shopping. :)

Saturday, 22 November 2014

Gold Coast Morib

Cerita Sabtu lepas, 15 November 2014. Patutnya nak gi birthday party anak Kak Tikah di Shah Alam. Haish. Lari plan.

Add hoc je perancangan selepas bangun pagi. Kami bersiap-siap ke Morib. Sebab ada 3 tiket free mandi di Gold Coast Morib. Kalau harga tiket dewasa RM 30 tak silap.

image

Sebenarnya tiket percuma dapat dari mak mertua. Beliau berkursus di sana sejak hari Khamis. Jumpa kat sana je kami memandangkan dari rumah kami di Klang ke Morib hanya 41km.

Nak kata best, biasa aje. Sesuai untuk kanak-kanak 12 tahun ke bawah Morib water theme park ini. Tidak mencabar permainannya. Hanya ada satu dua sahaj slide yang tinggi. Kecil sahaja kawasan taman tema airnya.

Best lagi Bukit Gambang, harga tiket lebih kurang sama. Tapi besar dan puas main. Macam-macam ada. Main la sampai hitam. Hehe..

Sunway Lagoon lagi best. Tapi harga tiket masuk dewasa RM100 lebih kurang.

Kalau anda ke Morib atau Banting, jangan lupa singgah beli kerepek dengan harga yang murah. Kadang bakul shopping pun tak sedar dah penuh bila asyik memilih kerepek.
Saya biasa singgah di Kerepek House di kawasan Kanchong Darat. Kalau dari Morib, simpang masuk kanan (ke Kerepek House) yang ada lampu isyarat bertentangan dengan rumah Pakcik Sidek@anak-anak Sidek (sebelah kiri).

image

Budak takut air. Rugi bawa kalau kena bayar tiket. Hehe...

image

Pemandangan hotel dari bawah taman tema. Ada beberapa jenis penginapan di sini. Cuba google. Kawasan penginapannya besar. Tempat mainnya kecil. Bagi saya tak berbaloi kalau datang untuk mandi sahaja. Kalau menginap, dapat tiket percuma kut.

Tuesday, 18 November 2014

Tupperware Rare

Pernah dengar tupperware rare?

Saya mula-mula tertanya-tanya macam mana rare nya tupperware itu bila lihat status di facebook group DEKO RUMAH KU SYURGA KU.

Rupa-rupanya ada pertandingan tupperware rare. Tupperware zaman mak-mak kita atau nenek kita yang dah tak keluar dah zaman sekarang ni.

Kebetulan saya ada satu tupperware lama pemberian mak saya. Zaman saya sekolah rendah lagi. Nak dekat 25 tahun kut. Tupperware buat isi kek.

Maka saya pun ambil gambar untuk join pertandingan di fb group DRKSK. Pemenang dikira berdasarkan like terbanyak. Tarikh akhir untuk like 30 Nov 2014.

Jemput semua like gambar saya ye. Boleh klik link di bawah. Kalau tak dapat tengok gambar kat link di bawah, mohon join facebook group DEKO RUMAH KU SYURGA KU dulu ye. Terima kasih!

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=970829926263719&set=oa.979163668764352&type=1

Thursday, 13 November 2014

Jeruk Asam Boi sedap dan simple!

Sebulan yang lepas, saya perasan fenomena jeruk asam boi di facebook.  Rata-rata tengok gambar jeruk. Terliur dibuatnya.

Tengok orang jual sebekas RM10. Sikit je dalam tu. Tak berbaloi rasanya. Baik buat sendiri. Bila di google resepinya, bukan susah pun. Buat sendiri dapat banyak, kos pun murah. Puas makan.

Ini kali kedua saya cuba jeruk asam boi ni. Kali pertama saya buat jeruk jambu batu. Kali ini jeruk mempelam pula.

Bahan-bahan yang saya guna kali ini hanya  2 biji mempelam, gula, asam boi dan belacan. Nyam nyam. Sebelum tu, pastikan belacan tu dibakar dulu ye. Saya cucuk dengan garfu je, pastu bakar di atas dapur masak.

Masa resepi jeruk jambu batu aritu, saya bubuh gula, asam boi, belacan, cabai burung dan sedikit garam. Huhu pedas juga dan agak masin, sebab asam boi tu dah masin. Kali ni saya tak letak garam.

Mudah je kan? Kos pun tak sampai sepuluh ringgit. Anda boleh mencubanya di rumah.

Wednesday, 12 November 2014

Mash potatoes puffs : Mudah dan sedap!


Hari ini nak kongsi resepi cheese mashed potato yang simple. Mudah sahaja.

• 2 cups mashed potatoes
• 2 large eggs
• 1 cup grated Parmesan cheese
(Keep 2 spoonful aside for topping)
• 1/4 cup diced spring onions or chives
• A pack of bacon (hehe..saya gantikan dengan chicken slice)
• Salt and freshly ground pepper (kalau nak rasa pedas)
• Sour cream, to serve (saya tak pakai pun)

Mula-mula rebus kentang dan letak sedikit garam. Dah siap direbus empuk, lenyekkan kentang tersebut.

Kemudian gaulkan dengan sedikit mentega. Yang ini saya tambah sendiri. Dalam resepi tak de pun.

Selepas itu potong daun bawang halus dan gaul bersama dengan kentang lenyek tadi.  Dan masukkan 2 biji telur ayam serta campurkan parmesan cheese (cheese yang diserbukkan). Gaulkan semua.

Sebelum letakkan di dalam tray, lapikkan tray dengan kepingan ayam (chicken slices). Rasanya, nak ganti dengan potongan nipis hotdog pun boleh.

Setelah itu letak kentang lenyek tadi dan taburkan parmesan cheese di atas kentang tersebut dan juga ground pepper.

Bakar dalam 20 minit dengan suhu 200c. Agak-agak dah keperangan bahagian atas,  dah boleh keluarkan. Siap! Mudahkan.

Tuesday, 11 November 2014

Sinki Dapur

Kali ni saya nak tunjuk sinki dapur rumah saya.

Sebenarnya saya suka sinki yang clear, tak de barang-barang sangat. Kosong dari botol sabun, span basuh pinggan dan berus sinki serta bakul sampah sisa makanan.

Tapi jenuh dah saya susun aturkan nak bagi kosong dan kemas. Tak mahu jugak. Sebab berus sinki, sabun dan span basuh periuk, hari-hari digunakan. Kalau sorok bawah sinki macam susah nak capai.

Kalau periuk dan kuali yang baru basuh, saya gantung di grill. Dah kering, susun bawah sinki. Kalau tak, semakin serabut keadaan kawasan sinki yang kecil tu.

So seperti dalam gambar, itu sahaja yang mampu dilakukan. Cuma saya nak seragamkan warna lepas inu. Saya cuba putihkan peralatan dapur. Yang hijau tu dah ada dari dulu. Dah rosak boleh cari yang warna putih pula lepas ni.

image

Ini gambar keseluruhan. Gambar sedikit gelap sebab cahaya di tingkap sangat terang ketika itu.

Rak pinggan tu, gigih saya spray jadi putih. Dulu merah besi di kiri dan kanan rak tu.

image

Ini bakul sabun dan span basuh periuk. Saya beli di Daiso dalam Jusco Bukit Tinggi Klang. Agak praktikal berbanding sebelum ini saya letak botol sabun di tepi sinki. Tapi kawasan tu selalu basah dan cepat kotor berlumut.

image

Ini pula bakul sampah sisa makanan dari sinki. RM5 juga. Tak berbaloikan? Hehe tapi sebab nak warna putih punya pasal. Dah penuh, baru masuk ke bakul sampah besar.

Monday, 10 November 2014

Burger Byte Shah Alam

Ini kali kedua saya ke Burger Byte Shah Alam di Seksyen 7. Berhampiran dengan Giant dan bersebelahan dengan pejabat hostel luar untuk pelajar Uitm.

Kali pertama pergi, belum buka lagi. Hanya ada signboard kedai. Punya la semangat cari kedai Burger Byte di Shah Alam masa tu. Pusing-pusing seksyen 7 dan siap tanya orang lagi lokasi sebenar. Akhirnya jumpa tetapi kecewa sebab tak buka lagi. Hanya buka siang minggu tu. Saya pergi malam.

Ini gara-gara terpengaruh dengan kawan-kawan saya di group whatsapp sekolah yang duk cerita pasal burger tu. Owner dia Zizan Raja Lawak tu. Boleh je search di FB, type Burger Byte. Ada banyak cawangan. Sri Iskandar kat Perak pun dah ada.

Burgernya sedap. Tapi tak berbaloi bagi saya. Set burger ni berharga RM13.90 tidak termasuk air. Saya tak ingat set apa yang saya pilih. Pelik-pelik namanya. Hehe.

Kenapa saya kata tak berbaloi?

Sebab saya yang jenis makan tak berapa banyak ni pun rasa tak puas makan sebiji burger hehe.. Atau pun saya lapar ketika itu. Kalau murah, boleh order 2 biji.

Pinggan yang di hadapan sebelah kiri tu Naked Burger. Daging sahaja bersama mashed potato. 2 keping daging. Itu suami saya yang order. Katanya sedap.

Sesiapa yang belum try boleh la mencubanya!

Monday, 13 October 2014

Resepi : Kuih Belimbing

Kali ini saya nak kongsi resepi kuih belimbing yang sedap dan sangat ringkas resepinya.

Kuih belimbing ini terkenal di Kuala Terengganu. Kalau tanya orang Terengganu mungkin mereka biasa makan. Nama moden dia churos. Orang kata churos lebih besar. Western kut!

Bagi saya, pertama kali pertama saya mendengar nama kuih belimbing@churos  apabila terliur melihat post sahabat saya Suhaini di FB. Gambar beliau sedang mencicah kuih belimbing dengan Nutella. Hehe...terus saya nak cuba.

Ini adalah resepi kuih belimbing dari Suhaini.

1 cawan air
1 cawang tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar mentega/ marjerin
1 sudu besar gula
1/2 sudu kecil esen vanila
Secubit garam
Gula halus/ kastor

Cara-cara :
1. Didihkan air, mentega, garam dan di dalam periuk.
2. Tutup api. Masukkan tepung gandum. Kacau sebati.
3. Masukkan telur. Kacau sebati
4. Panaskan kuali dan minyak. Adunan tadi masuk ke acuan semperit.
5. Picit adunan dalam 2 inci terus ke dalam kuali. Goreng secara balik-balikkan sehingga keemasan. Angkat, tos dan gaulkan dengan gula.

Siap! Mudahkan? Bagi saya, resepi sangat simple, tetapi yang remehnya adalah semasa hendak mengacukan ke dalam kuali. Mungkin sebab saya tiada acu semperit bunga dahlia kut. Saya guna acu icing untuk cubaan kali pertama.

image

Ini percubaan pertama saya. Tiada rupa belimbing. Adunannya jenis lembik, maka bila nak angkat ke kuali hilang rupa bentuk acu asal. Walaupun tiada rupa, rasanya sedap. Tak cukup satu adunan. Berebut dengan encik suami dan anak.

image

Ini percubaan kali kedua saya. Hehe...langsung tiada rupa belimbing. Saya pakai plastik icing. Terus picit dalam kuali. Saya buat dua adunan sekaligus. Bagi puas makan.

Tuesday, 7 October 2014

Jatuh cinta! #shaklee effect

Kini saya sudah jatuh cinta. Dengan siapa? Dengan si dia...

Eh, ini bukan cerita tentang insan ye. Saya nak cerita bagaimana saya jatuh cinta dengan Shaklee :).

2006
Saya kenal Shaklee masa zaman belajar degree pada tahun 2006. Ayah saya beri B complex, vitalea dan garlic tak silap. Lupa dah. Hanya ambil ketika belajar.  

2013
7 tahun kemudian iaitu tahun 2013 saya mengambil vitalea ketika hamil. Itu pun kawan sekolah saya Azyatun yang cadangkan selepas saya bertanya di group whatsapp sekolah macam mana nak naikkan HB. Saya beli dari beliau.

Ternyata Vitalea memang berkesan untuk naikkan HB saya. Maintain bacaan 11 ke atas. Walhal saya ambil sebiji sehari. Itupun mengelat kadang-kadang je ambil. Bila nak jumpa doktor baru ambil.. hehe. Kalau ambil vitalea ikut aturan sebenar mungkin lebih cantik bacaan hb saya agaknya. Punya la malas saya, bukan apa sebabnya, saya akan muntah selepas ambil vitalea. Sebab tak tahu cara makan yang betul ketika itu. Sebelum ni saya makan iron tablet pun tak berkesan. HB saya bawah 10.

Saya juga ada ambil ostematrix ketika hamil untuk kurangkan buasir. Alhamdulillah, dua dalam satu saya dapat. Selepas ambil ostematrix, saya tiada alami kaki cramp ketika tidur. Ibu hamil perlukan kalsium yang cukup.

Semasa berpantang Julai 2013, saya ambil set bajet Shaklee dengan Natrah. Mak mertua saya terkejut tengok saya elok sihat berjalan laju macam biasa 2, 3 hari selepas bersalin. Saya sendiri rasa segar badan cuma rasa sakit di bahagian jahitan bawah tu yang membuatkan kurang selesa bila duduk. 

Natrah ada juga ajak saya join menjadi ahli. Saya kata saya makan vitamin kadang-kadang aje. So rasa tiada kepentingan untuk join ahli ketika itu.

* Ketika lahir, baby saya juga mempunyai tulang yang tegap bila dukung. Orang kata la. Saya tak tahu pun sebab first time ada baby, tak pernah dukung baby kecil. Mungkin kesan saya ambil ostometrix shaklee tu. Baby pun dapat sumber kalsium yang cukup ketika dalam perut ibu.

September 2013
Entah macam mana, sahabat baik saya Sarah ajak saya join ahli. Saya pun iye kan aje. Mana la tahu lain kali nak beli boleh beli dengan harga ahli. Senyap-senyap saya daftar tanpa pengetahuan encik suami. Takut dia marah, Shaklee kan mahal..hehe. September saya hanya daftar sebagai ahli. Rasanya tak buat pembelian apa-apa pun.

November 2013
Hujung oktober suami saya tiba-tiba ajak buat bisnes Shaklee. (Ketika itu kami buat bisnes telekung lycra dan perkhidmatan sewa page kepada peniaga-peniaga online). Sebab rata-rata yang sewa page ketika itu ramai SID. Hehe apa lagi, ketika itulah terbongkar saya sudah ahli Shaklee. Maka, November 2013 bermulanya bisnes Shaklee saya. Bonus permulaan puluhan ringgit sahaja.

Januari 2014
Saya berjaya naik rank ke supervisor. Alhamdulillah merasa bonus dengan empat angka dan juga saya semakin rajin mengambil vitamin. Maklumlah penat jaga anak kecil ni, mak perlukan makanan tambahan juga untuk kekal cergas. Selain tu, sudah tentu saya pilih set kecantikan. Siapa tak nak cantik kan?

Dan Mac 2014 sebagai senior supervisor.

Oktober 2014
Kulit saya semakin cantik. Nampak bezanya. Parut semakin pudar dan kulit semakin sekata. Sesekali hargai diri sendiri tak salah kan..hehe

Panjang pula karangan saya ni kan.

Ini susur galur saya. Alhamdulillah mereka semua muda-muda belia dan sungguh bermurah hati dalam berkongsi ilmu.
 
Saya  - Sara Maya - K. Siera - K. Bizu - K. Shazwani Aika - Master Nadiah - Master Iffah - PM Cherry.

Ingin alami pendapatan dari rumah dan anda mahu cantik?

Boleh hubungi saya
Hazwani
013 368 4906



Tuesday, 30 September 2014

Dekorasi : Ruang Tamu Ringkas

Saya suka akan dekorasi. Tapi tak pandai nak berhias. Tak berani nak berlebihan, hanya sekadar ringkas. Pertama kali saya kongsikan post tentang dekorasi ruang tamu rumah saya. Rumah teres dua tingkat dengan dekorasi bajet rendah sahaja. Daripada kosong tiada apa di tingkat bawah, perlahan-lahan dilengkapi dengan perabot. 

Saya suka warna coklat. Warna yang tidak jemu bagi saya walaupun bertahun-tahun melihat. Konsep dekorasi pula, saya lebih meminati konsep minimalis dan moden kontemporari. Tak suka sarat dengan hiasan. Hehe main sebut je konsep tersebut. Sebenarnya saya sendiri pun tak tahu apa konsep ruang tamu saya ini. Suami saya kata konsep klasik. Dia terima seadanya dengan rela walaupun dia suka konsep moden katanya.

Sofa tersebut saya yang pilih. Setelah setahun lebih masuk rumah baru berpeluang ada sofa. Saya suka sofa fabrik berbanding jenis kulit. Semasa memilih, saya main tunjuk sahaja di buku katalog. Pilih mana yang berkenan di hati. Entah selesa entah tidak kalau duduk. Fabriknya saya juga yang pilih. Warna yang berkenan sudah habis. Maka ambil.juga la walaupun kombinasi warna gelap. Memang gamble kata orang. Sekali sampai di rumah, mak aih besarnya. Sofa 3 seater tu 8 kaki lebih. Tetapi alhamdulillah selesa duduk.

Karpet comel tersebut, hadiah kahwin dari sepupu saya. Hari biasa tak bentang pun karpet kecuali apabila tetamu datang. Maklumlah ada anak kecil. Comot habis lantai kalau makan. Setiap hari kena mop. Langsir sliding door, mak yang jahit dan sponsor dari beliau. Jimat belanja! Kalau tidak, kos langair 3,4 ratus ringgit juga tu.

Lampu meja juga hadiah kahwin. Bunga pula saya beli untuk hiasa di bilik pengantin dahulu. Recycle sahaja. Bingkai gambar pula saya DIY. Bingkai saya beli di Kaison Paradigm Mall. Kecil aje saiznya, yang saiz besar tidak berkenan pulak designnya. Kemudian aaya google gambar yang diminati dan print berwarna di kedai. Kos dalam tiga puluh ringgit lebih sahaja semuanya. Nanti saya cerita di entri lain.

Sebelum terlupa, side table rersebut saya beli di Tesco. RM19.90 satu. Offer masa tu. Kalau tidak satu hampir 40 ringgit harga biasa. Televisyen pula kami beli dengan wang untung jual telekung lycra. Hampir setahun duduk di rumah tanpa tv. Harga kabinet tv pula dalam RM250. Pakai yang murah dulu, nanti-nanti baru beli yang ok. Tunggu bila dah naik master coordinator shaklee nanti. Insyaallah.

Kalau ada penambahbaikan, mohon komen di bawah ya.

Thursday, 25 September 2014

Susun Atur : Rak micorwave dan oven

Sebelum ini saya pernah post tentang susun atur rak bagi microwave dan oven di daur saya. Entah macam mana tertekan delete. Mungkin blogger dah pening sebab saya update guna dua application di handphone.

Sebelum adanya rak, saya letak microwave di atas table top. Ini menyebabkan ruang dapur yang kecil semakin terhad. Manakala oven saya letak di atas bangku tangga. Keadaan ini mula-mula agak praktikal, namun sejak anak kecil saya, Anhar sudah pandai berdiri dan berjalan, agak membahayakan kerana Anhar suka mencapai apa sahaja pada ketinggiannya.

Rak tersebut saya beki di IKEA. Harga secara tepat saya sudah lupa. Kalau tidak silap lebih kurang RM179 satu. Nama rak tersebut juga saya sudah lupa.




Tuesday, 16 September 2014

Susun atur : Bakul sampah dapur

image

Inilah bakul sampah dapur saya. Saya sangkut menggunakan besi di pintu kabinet dapur.

Sebelum ini saya guna bakul sampai bulat dan letak di tepi sinki. Agak kurang praktikal untuk menyapu dan mop.

Harga bakul sampah putih ini RM7.90. Saya beli di IKEA.
Penyangkut besi RM 2.00 di kedai Mr. DIY.

Lebih kemas kan?

Monday, 8 September 2014

Checklist sebulan sebelum kahwin




Lagi 30 sahaja sebelum bertukar status. Kad undangan sudah pun diedarkan. Sudah pasti debaran mulai terasa untuk bakal pengantin. Lebih-lebih lagi pengantin perempuan. Akan bergelar isteri kepada seorang suami.

Mengikut pengalaman saya, lagi sebulan ni, bagi bakal pengantin perempuan, kesihatan dan penjagaan diri perlu dititik beratkan selain persediaan material lain.

Sudah pasti kita nak kelihatan cantik dan berseri di hari kahwin kan? Maka, mulakan dari sekarang untuk penjagaan wajah. Apa nak buat?


Jangan banyak berjemur atau terdedah kepada cuaca panas dan udara kotor.  

Buat rawatan muka/ facial dan badan di SPA.. Tak pun kalau rajin boleh buat sendiri di rumah.

Selain itu, kesihatan dalaman perlu diambil berat. Macam mana?
        Ambil supplement untuk bantu memberi tenaga dan juga kecantikan kulit. Maklumlah, persiapan di akhir-akhir memang akan membuatkan bakal pengantin sibuk. Sebenarnya, lagi awal ambil, lagi bagus. Tak kira bakal pengantin, bakal tunang, sebagai isteri dan ibu, anak dara juga penting dalam menjaga hal kesihatan wanita.

Saya syorkan, untuk kesan yang cepat untuk seri wajah, boleh ambil Shaklee Collagen Powder (SCP). 

Insyaallah dalam seminggu ke dua minggu akan dapat kesan yang ketara. Lagi-lagi nak kahwin, menjadi raja sehari yang jadi tatapan dan tumpuan ramai akan  sudah tentu nak muka yang cantik dan ala-ala low gitu kan. 

Jom dapatkan segera. Bulan September ni, Shaklee buat promosi. Beli 6 dapat 7. Boleh kongsi-kongsi beli dengan kawan atau keluarga. 


SHAKLEE Collagen Powder mengandungi 7 ramuan aktif bagi meningkatkan keberkesanan!
  1. Keanjalan - menyokong pembentukan tisu penyambung
  • Ekstrak Kulit kerangan laut - Mengandungi glukosamine, sebagai pelincir bagi sendi, menghidrat mata dan melegakan ketidakselesaan mata.
  • Lactobacillus Acidophilus - Meningkatkan penyerapan kolagen.

     2.  Penghidaratan - menyokong penghasilan kolagen dan asid hialuronik
  • Ekstrak Biji Camellia Japonica - mengandungi asid oleik dan isoflavon juga membekalkan nutrisi dan penghidratan.
  • Ekstrak Pfaffia - merawat rambut gugur, ketidakseimbangan hormon dan meningkatkan tenaga batin. Juga meningkatkan tenaga dan prestasi. 

     3.  Antioksidan - bekalkan nutrisi untuk penghasilan kolagen dan melawan radikal bebas
  • Vitamin C - menggalakkan pengeluaran kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit.
  • Vitamin B2, B6 - membekalkan tenaga yang penting dalam proses pengeluaran kolagen dalam sel tubuh.

KEBAIKAN SHAKLEE COLLAGEN POWDER

  • Anti penuaan - mengurangkan kedutan dan liang roma.
  • Melembap - melembap dan mengurangkan kekeringan kulit.
  • Mencerah - mencerahkan pigmentasi dan jeragat.
  • Menegang - menegangkan payudara dan pinggul.
  • Menyubur - menyuburkan rambut, kulit, kuku
  • Meningkatkan Pergerakan - Badan lebih bertenaga dan aktif.
  • Mengembalikan Keanjalan - Kulit lebih muda bermaya.

Sekotak Shaklee Colagen Powder hanya bernilai RM298.  Berbanding dengan produk yang setanding dengannya yang lain dijual pada harga ribuan ringgit.

Macam mana nak beli? Nak diskaun 30%?
Boleh hubungi saya SMS/ Whatsapp : 013 368 4906
Cara pengambilan,tips dan konsultasi turut diberi percuma.



Monday, 1 September 2014

Resepi Strawberry Smoothie simple!

 
Inilah akibatnya apabila menonton televisyen bersama anak kecil. Tengok sekali lalu je pun rancangan resepi kanak-kanak di Astro Ceria Channel 611. Tiba-tiba si emak yang teringinkan strawberry smoothie selepas menonton. Tidak susah penyediaannya.
 
 
STRAWBERRY SMOOTHIE
 
 
 (Resepi untuk segelas)
Bahan-bahan :
  2-3 biji strawberry fresh
1 cawan full cream milk @ fresh milk
2 sudu besar yogurt asli (jika tiada pun boleh)
2 sudu besar gula
tambahkan secawan ais

Cara-cara :
Blend semua bahan hingga halus.
Tuang ke dalam gelas hidang, bolehlah diminum sejuk.
Rasa lemak berkrim. Sedap!
 

*gigih ke kedai mencari buah strawberry dan yogurt